MenuShopping Cart
Materialspecifikation

Materialspecifikation

Filformat

Orginalet skall vara i något av formaten AI, PDF, JPG, PNG och max 10 Mb. Du kan ladda ner en Acrobat joboptions-fil här, för att skapa bästa möjliga original.

Upplösning

För bästa resultat: minimum 300dpi. Vi kan trycka i upp till 1440 dpi (punkter per tum).

Ett dokuments upplösning anges ofta i DPI (dots per inch/bildpunkter per tum), eller i lekmansspråk hur mycket detaljer som en bild har. Ju högre upplösning, desto mer information och ju större fil blir det. Man kan ofta minska ner en bild till lägre upplösning, men det går inte att förstora en bild med låg upplösning. Arbeta alltid i 100% av den slutgiltiga trycksaksstorleken och i angiven punktupplösning. Vid utskriftsjobb som är större än 2meter kan det vara enklast att jobba med en till ytan mindre bild, men som har högre upplösning.

Färger

På bildskärmen visas färger i RGB (rött, grönt, blått) och när man trycker använder vi oss av CMYK (cyan, magenta, gult, svart). I största möjliga mån bör du skapa dokument i CMYK läge i ditt bildbehandlingsprogram om färgåtergivning är viktigt för din produkt. CMYK brukar framstå som lite mörkare på skärmen, då det inte är möjligt att återge klarheten i färger så som de vanligtvis visas på datorskärmen. Har du speciella färger som du behöver följa, ange färgerna enligt Pantone-skalan (PMS) vid beställning för bästa återgivning. Kontakta oss om du har några frågor angående detta.

Skala

För format <200cm: Arbeta helst i skala 1:1 och i full storlek på dokumentet.

For format >200cm: Arbeta i skala 1:10 och med så hög upplösning på bilder som möjligt eller i vektorgrafik

Utfall och passmärken

Inga passmärken eller utfall behövs med ditt original. För att förhindra oönskade vita kanter från att visas i ditt dokument, lägg bakgrundsfärger, bilder eller mönster ända ut till kanten. Våra mallar har ett lager med stödlinjer som visar vår säkerhetsmarginal. Placeras en bild eller text innanför säkerhetsmarginalen är risken minimal att informationen beskärs.

Vektor och punktgrafik

Punktgrafik består av bildpunkter. Vektorgrafik består av banor.

Punktgrafik är foton, bilder gjorda i Photoshop, Paintshop Pro, Gimp, Sumo.fm eller direkt från kameror. Denna sorts bilder består av ett visst antal bildpunkter per tum, och ju större bildyta, desto större filstorlek blir det i megabyte. Vid större utskriftsjobb kan det vara enklast att jobba med en till ytan mindre bild, men som har högre upplösning.

Vektorgrafik är bilder som är skapade i Illustrator, Corel Draw Xara Xtreme, eller Inkscape. Dessa bilder består av banor, och är oberoende av upplösning. Detta innebär att filstorleken blir väldigt liten. Vektorgrafik kan skalas till alla möjliga storlekar.

Konvertera text till banor, och slå samman objekten till sammanhängande banor

Text kan i de flesta bildbehandlingsprogram konverteras till sammansatta banor (vektorgrafik) eller slås samman med underliggande lager (punktgrafik). På detta sätt undviker du problem med att typsnitt inte skickas med din fil.

Objekt och text som banor

OBS! Vid skärning av plast är det viktigt att vektorobjekt har gemensamma banor, då konturerna annars skärs genom överliggande objekt.

Powered by PitchPrint
customer service

0478 313 80
Vard. 08.00 – 16.00Dygnet runt

>

Feedback